Communiceren & Individueel Begeleiden

module 2:

Als mens en als coach is het confronterend dat het voor jouw sporters vaak anders werkt dan jij voor ogen hebt. Dat wat voor jou werkt en logisch is, is dat voor de ander niet. Dat wat bij de ene sporter werkte, werkt bij de ander niet.

In deze training leer je waardoor dat komt en hoe je de ander kan lezen om hem in zijn kracht te zetten. Wat zijn de natuurlijke voorkeuren van de ander en hoe verschilt dat met je eigen voorkeuren. Niet alleen cognitief en emotioneel, maar ook wat heeft de sporter fysiek en motorisch nodig. Waar zit onze gezamenlijke kracht en wat zijn de valkuilen in onze samenwerking. Waardoor zouden we kunnen botsen en hoe vermijden we dat? En hoe gaat het wel klikken om het beste uit ons beiden naar boven te halen?

De kunst is om te leren aansluiten bij de ander en tegelijkertijd in de gaten hebben wat de sporter in het moment nodig heeft. Dit zijn essentiële inzichten in de alledaagse bezigheden, maar ook voor als het er echt om gaat. Hoe kun je dan flow opbouwen, om eruit te halen wat erin zit?

Individueel maatwerk is een nuttig hulpmiddel bij het aansturen van en samenwerken binnen teams. Voorop staat echter dat dit niet zonder een gedegen basiskennis over communicatie kan. Hoe kun je rapport met de ander creëren en hoe kun je door effectieve communicatie effectief jouw boodschap overbrengen.  

In deze module werk je aan de competentie: Individueel begeleiden van sporters. Hierbij pas je de inzichten van communicatie en voorkeuren en drijfveren van de ander toe.

Na deze training:

  • Kun je op basis van het doel en de voorkeuren van de ander, maatwerk leveren in het begeleiden van een individu.
  • Je leert hoe je kunt afstemmen op anderen en hoe je de boodschap effectief kunt  communiceren.
  • Je leert een coachrol aan te nemen en het bewustzijn van de ander te verhogen en zijn groei-mindset te versterken.


We gaan aan de slag met voorbeelden en cases uit de praktijk, theoretische onderbouwing en ervaringsgerichte oefeningen.

informatie

Cursusdata:
Woensdag 6 november en 4 december 2024 van 14:00 t/m 21:00 uur

Locatie:
Erp, Anky van Grunsven Education Centre

Doelgroep:
Trainer, coaches in de sport

Licentiepunten:
Wordt nader bekend gemaakt

Kosten:
De kosten voor deze module bedragen € 545,- (ex. BTW)

ontmoet jouw trainers

MSc Martijn Leonard
Martijn is wereldwijd actief als flow trainer, coach en consultant.
Martijn studeerde in 2008 af op het onderwerp Flow in Sports bij Olympische Sporters aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Martijn behaalde zijn mastergraad voor de opleiding Human Resource Management en studeerde sportpsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Martijn kwam als voetballer uit voor o.a. Feyenoord en heeft binnen het voetbal meer dan 15 jaar ervaring als hoofdtrainer in de jeugd en senioren. Martijn was o.a. hoofdtrainer in de jeugd van ADO Den Haag en drie jaar hoofd jeugdopleiding bij FFC in Moskou. Hij is docent bij de Action Types Academy en als coach ICF en ECO Coach gecertificeerd. Martijn geeft training in de sport en het bedrijfsleven. Hij is/was o.a. actief voor PSV, Feyenoord, Ajax vrouwen, ADO Den Haag, NAC, SC Heerenveen, voor de KNVB UEFA Pro opleiding en was tijdens het WK 2022 actief voor het Nederlands elftal. Hij begeleidt spelers, teams en coaches die actief zijn bij de amateurs, in het betaalde voetbal, nationale teams en in de Champions League in binnen- en buitenland. Het is zijn passie om talenten tot bloei te laten komen en jou te helpen successen te behalen.
Frans de Kat
Frans is een trainer/coach, docent en mastercoach NLP.
Frans studeerde af aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Hierna kwam hij in dienst als district-trainer van de KNVB. Frans behaalde in 2003 het diploma Coach Betaald Voetbal (UEFA Pro) en was van 2001 tot en met 2003 bondscoach van het Nederlands vrouwenteam. Als coach heeft hij een schat aan ervaring opgedaan bij nationale teams en clubteams met zowel mannen- als vrouwen. Daarnaast was hij Hoofd Opleiding bij ADO Den Haag en Hoofd Scouting bij Willem II. In 2014 kwam de Kat in dienst van Arsenal FC, waar hij de jongens onder 18 trainde en coachte en met de o19 Europese wedstrijden speelde. Per 1 juli 2016 werd de Kat coördinator van de voetbalopleidingen bij de KNVB Academie, waar hij verantwoordelijk was voor het opleidingsaanbod voor trainers en coaches, van pupillentrainers tot en met coach betaald voetbal. Hij begeleidde zelf, als UEFA PRO docent, cursisten als Arne Slot, Danny Buijs en Kees van Wonderen. Op dit moment werkt Frans in het MBO onderwijs als docent en leerjaar coördinator. De Kat is Mastercoach NLP en is TFC Flow coach.

"Frans heeft ervaring en kennis van zaken. Ik houd van positief-kritische feedback in mijn ontwikkeling als trainer/coach. De werkwijze van Frans sluit hier naadloos op aan; hij verloor bij het geven van feedback nooit de empathie voor mij als persoon uit het oog. De feedback hebben mij aangezet tot nadenken en handelen om een betere trainer/coach te worden."

Kees van Wonderen – Hoofdtrainer Go Ahead Eagles en Assistent Bondscoach Nederlands elftal. O.a. speler geweest bij Feyenoord.

"Martijn is in zijn trainingen goed in staat om samen met de trainers de inzichten concreet toe te passen op het veld. Martijn neemt daarbij de coach, het team en de daarbij horende speelwijze als vertrekpunt. Hij deelt in eenvoudige en concrete taal de inzichten, laat de coaches zelf met oplossingen komen, maar draagt door zijn eigen trainer/coach achtergrond ook goede ideeën en oplossingen aan. Hij heeft hierin een goede balans en laat de trainers in hun waarde waardoor het erg prettig samenwerken is.”

Berber van der Berg – Sportpsycholoog en topsportbegeleider SC Heerenveen

"Je ervaart de theorie in oefeningen en er is veel interactie tijdens de bijeenkomsten over Flow. Het gaat vanzelf, dat maakt het zo leuk! Martijn creëert een mooie Flow ervaring tijdens zijn trainingen en workshops en kan het iedereen aanraden”

Stefan Luykx – Docent Ajax Academy en o.a. trainer Aberdeen en ADO Den Haag.

"In gesprek met Martijn merk je aan alles dat hij de materie echt doorgrond heeft. Het delen van inzichten en het tegen hem aanhouden van problematiek ervaar ik dan ook als zeer nuttig. Zijn invalshoek werkt verrijkend en verhelderend voor mij”

Robert van der Zwan – Trainer/Coach en ondernemer.  

‘Frans is betrouwbaar, initiatiefvol en prettig om mee samen te werken. Hij kan doortastend de vinger op de zere plek te leggen waarbij hij zijn communicatie prettig afstemt op de betrokkenen en hun positie. Frans doorgrondt anderen en wil vervolgens hun kracht versterken, waarbij de regie bij de ander blijft liggen.'

Miranda Siebel, onderwijsleider, community-manager

Schrijf je ook in voor andere modules

erasmus universiteit logo
knvb logo
bbc logo
ajax logo
gamebasics logo
feyenoord logo
mesa-rim logo
nl-coach logo
nort-face logo
psv logo
hogeschool rotterdam  logo
pesa logo
tennis australia
twillo logo
uwa logo