master coach
flow in sports

Op 4 september 2024 zal de volgende editie van de opleiding MasterCoach Flow in Sports starten. De opleiding is geschikt voor trainer / coaches met passie voor sport, die voorop willen lopen bij de nieuwste ontwikkelingen in het trainen en coachen.

De coach van de toekomst heeft inzicht in technische, fysieke en tactische onderdelen, en onderscheidt zich in hoe hij op systematische wijze flow (topvorm) kan creëren bij zichzelf, zijn sporter(s) en in het team.

Weinig tijd?
Laat ons jou de opleiding brochure opsturen

unlock potential

✓ Heb je het gevoel dat je niet alles uit jezelf en je sporters haalt en wil je nog effectiever worden?
✓ Belemmeren emoties, gedachten en gevoelens de prestaties van de sporters waarmee jij werkt en/of jouw eigen functioneren?
✓ Wordt er door jou of je sporters wisselvallig gepresteerd en komt dat wat in de training wel lukt er niet altijd in de wedstrijd uit?
Registreer je interesse

Wil jij ook
next level trainen & coachen?

Deze opleiding leidt de nieuwe generatie coaches op en brengt de nieuwste inzichten over flow, action types, praktische flow skills, master coaching, communicatie, teamontwikkeling en NLP samen.

De nieuwe generatie trainer/coaches...


• Heeft een eigen sportspecifieke visie en maakt van het trainen en coachen naar peak performance (flow) de hoogste prioriteit.

• Weet hoe hij spelers in hun kracht zet. Heeft hiervoor kennis over individuele voorkeuren naar flow op zowel cognitief, emotioneel als motorisch gebied.

• Kan goed communiceren en aansluiten bij de behoeften en persoonlijke voorkeuren van spelers.

• Richt zijn coaching tijdens wedstrijden op de flowervaring om prestaties te maximaliseren. Zijn coaching leidt ertoe dat sporters in flow raken, in flow blijven en in de flow zone terug komen als zij eruit zijn.

• Verwerkt relevante mentale componenten als weerbaarheid, concentratie en presteren onder druk in de oefenstof en traint de bijbehorende flow skills in de wedstrijdcontext.

• Heeft kennis van de nieuwste inzichten over motorisch leren en is in staat aan te sluiten bij de leervoorkeuren van zijn sporters waardoor de ontwikkeling van sporters en team sneller en beter gaat.

• Periodiseert flowervaringen rondom trainingen en wedstrijden en werkt toe naar piekflow.

• Werkt op systematische wijze aan de teamontwikkeling met als doel teamflow te creëren.

• Draagt middels de sport bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de sporter op fysiek, mentaal en sociaal gebied.

Wat je zult leren

Nieuwe kennis en vaardigheden zijn leuk, maar het gaat er uiteindelijk om wat je ermee doet. In deze zeer praktische opleiding staat jouw context continue centraal.

Praktijk
Je leert praktische Flow Skills die de wereldtop ook gebruikt toe te passen bij jezelf.
In deze opleiding staat de context van de wedstrijd centraal. Je leert de nieuwe inzichten concreet toe te passen in je coaching.
De kennis en vaardigheden die je opdoet leer je direct in praktijk te brengen.
wetenschap
Deze opleiding berust op meer dan 50 jaar wetenschappelijk onderzoek naar Flow.
In deze opleiding leer je de nieuwste inzichten en technieken rondom trainen en coachen.
Je ontvangt het officiële en erkende Master Coach Flow in Sports diploma van de Flow Centre waarmee je jouw credibility verhoogd.
actie
Je leert pas echt door het te ervaren en toe te passen. In deze opleiding word je continue uitgedaagd met praktische opdrachten.
Door de kleine groepsgrootte krijg je veel persoonlijke aandacht bij je acties en vervolgens feedback.
Tussen de bijeenkomsten in krijg je opdrachten mee om de leerstof in je eigen praktijksituatie toe te passen en op te reflecteren.
informatie:

Diploma: MasterCoach Flow in Sports

Duur: 8 maanden (78 uur)

Start datum: 4 september 2024

Eind datum: mei 2025

Licentiepunten: Voor deelname aan deze opleiding zijn 7 licentiepunten door de KNVB toegekend. Meer info voor licentiepunten van andere bonden volgt spoedig.

Rooster: Elke maand is er op woensdag een cursusdag van 14:00 uur tot 21:00 uur. Er zijn in totaal acht cursusdagen.

Doelgroep: Trainer, coaches in de sport.

Locatie: Erp, Anky van Grunsven Education Centre

Investering: € 2950,- (ex. BTW).

Modules: De opleiding is ook in 4 modules te volgen. Tijdens de opleiding krijg je praktische begeleiding naast de opleidingsdagen. De modules zijn exclusief praktische begeleiding.

Aanmelden: Er is plaats voor maximaal 16 deelnemers.

Inschrijven
Je kunt je hieronder inschrijven.

Leerdoelen van de opleiding

De opleiding MasterCoach Flow in Sports geeft trainers en coaches inzicht in wat flow is en praktische handvaten om zichzelf en hun sporters in een flow-state te brengen. Op deze wijze worden duurzame optimale prestaties gecreëerd. Na deze opleiding:

• Heb je de belangrijkste inzichten gekregen van 50 jaar Flow onderzoek en ben je bekend met The Scientific Signature of Flow™;

• Heb je kennis en ervaring opgedaan in The Pathway to Flow™ die de Flow Centre heeft ontwikkeld na 15 jaar ervaring met sporters op het hoogste niveau;

• Ben je je bewuster van de individuele verschillen die leiden naar Flow en heb je ervaring opgedaan in het benutten van de kracht van het individu en team;

• Heb je geleerd hoe je jouw wijze van communiceren af kunt stemmen op de individuele voorkeuren van je sporters;

• Heb je inzicht gekregen en geoefend in hoe je kunt trainen en coachen op Flow;

• Ben je je bewust van teamflow en kun je vanuit excellent leiderschap interventies inzetten om teamflow te creëren.

In deze opleiding leer je een sportomgeving te creëren die bevorderlijk is voor flow. Dit zorgt ervoor dat je sporters beter presteren, zich sneller ontwikkelen en meer voldoening en plezier ervaren.

Voor wie?


De MasterCoach Flow in Sports is primair ontworpen voor trainer / coaches die werkzaam zijn in de sport. De ervaring is dat ook managers / leidinggevenden uit het bedrijfsleven en het onderwijs de inhoud uitstekend kunnen toepassen in hun werkcontext.

De opleiding is geschikt voor jou als je:
• Trainer / coach bent die zijn / haar coachingsvaardigheden verder wil ontwikkelen om sporters te kunnen begeleiden zodat zij optimaal presteren in hun sport en priveleven.

• Coachervaring hebt opgebouwd en je een professionele loopbaan wilt ontwikkelen in de sportsector.

• Manager / leidinggevende bent die zijn/haar coachingsvaardigheden verder wil ontwikkelen vanuit een sportperspectief.

Intake


Voorafgaand aan de opleiding vindt er een kennismakingsgesprek plaats, waarin we jouw persoonlijke leerdoelen bespreken voor de opleiding. Daarnaast worden jouw individuele voorkeuren naar flow via eenvoudige fysieke testen in kaart gebracht.

Toelatingseis


Minimaal twee jaar werkervaring als trainer / coach of manager / leidinggevende.

De belangrijkste criteria om aan deze opleiding te kunnen deelnemen zijn passie en drive voor sport en coaching, de wil om te blijven leren en een ondernemende instelling.

Hoe ziet het programma eruit?


De unieke achtergrond van elke deelnemer vormt het uitgangspunt van deze opleiding. Elke deelnemer heeft  persoonlijke doelstellingen en een strategie om deze te bereiken. De trainers en mede-deelnemers ondersteunen de ontwikkeling van elke deelnemer.

Het studieprogramma bestaat uit onderstaande thema’s:

• Flow en de Stappen naar Flow
• Individuele voorkeuren naar Flow
• Communicatie & Leiderschap
• Trainen en Coachen naar Flow
• Teamontwikkeling naar Teamflow.

Het is een praktische opleiding met een stevig theoretisch fundament. Je zult in de praktijk ervaren wat het is om te trainen en coachen op flow.

Praktijkopdrachten


Voorbeelden van praktijkopdrachten zijn:
• Je ontvangt persoonlijke Flow coaching;
• Je gaat zelf flow skills toepassen tijdens een training;
• Je gaat zelf flow skills toepassen tijdens het coachen van een sportwedstrijd.

Het programma wordt afgesloten met een thesis en een presentatie over de eigen leerontwikkeling.

Werkwijze


We gaan aan de slag met voorbeelden uit de praktijk, theoretische onderbouwing en ervaringsgerichte oefeningen.

We richten ons ook op jou en jouw eigen ervaringen, want je leert Flow pas echt door het zelf te ervaren. Hierdoor krijg je concrete handvatten die je kunt toepassen in je werk met anderen.

Doordat we in een groep werken met gelijkgestemde en leergierige mensen, zul je zien dat je snel leerervaringen op doet.

Groep Feedback


Tijdens de opleiding ontvang je voor jouw groei en ontwikkeling ook feedback van de groep. Je ontvangt ook training in het geven en ontvangen van feedback zodat de effectiviteit van de feedback toeneemt.

Mentor Feedback


Je ontvangt ook feedback van de trainers. Zij zullen jouw vaardigheden uitdagen in een veilige omgeving.

ontmoet jouw trainers

MSc Martijn Leonard
Martijn is wereldwijd actief als flow trainer, coach en consultant.
Martijn studeerde in 2008 af op het onderwerp Flow in Sports bij Olympische Sporters aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Martijn behaalde zijn mastergraad voor de opleiding Human Resource Management en studeerde sportpsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Martijn kwam als voetballer uit voor o.a. Feyenoord en heeft binnen het voetbal meer dan 15 jaar ervaring als hoofdtrainer in de jeugd en senioren. Martijn was o.a. hoofdtrainer in de jeugd van ADO Den Haag en drie jaar hoofd jeugdopleiding bij FFC in Moskou. Hij is docent bij de Action Types Academy en als coach ICF en ECO Coach gecertificeerd. Martijn geeft training in de sport en het bedrijfsleven. Hij is/was o.a. actief voor PSV, Feyenoord, Ajax vrouwen, ADO Den Haag, NAC, SC Heerenveen, voor de KNVB UEFA Pro opleiding en was tijdens het WK 2022 actief voor het Nederlands elftal. Hij begeleidt spelers, teams en coaches die actief zijn bij de amateurs, in het betaalde voetbal, nationale teams en in de Champions League in binnen- en buitenland. Het is zijn passie om talenten tot bloei te laten komen en jou te helpen successen te behalen.
Frans de Kat
Frans is een trainer/coach, docent en mastercoach NLP.
Frans studeerde af aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Hierna kwam hij in dienst als district-trainer van de KNVB. Frans behaalde in 2003 het diploma Coach Betaald Voetbal (UEFA Pro) en was van 2001 tot en met 2003 bondscoach van het Nederlands vrouwenteam. Als coach heeft hij een schat aan ervaring opgedaan bij nationale teams en clubteams met zowel mannen- als vrouwen. Daarnaast was hij Hoofd Opleiding bij ADO Den Haag en Hoofd Scouting bij Willem II. In 2014 kwam de Kat in dienst van Arsenal FC, waar hij de jongens onder 18 trainde en coachte en met de o19 Europese wedstrijden speelde. Per 1 juli 2016 werd de Kat coördinator van de voetbalopleidingen bij de KNVB Academie, waar hij verantwoordelijk was voor het opleidingsaanbod voor trainers en coaches, van pupillentrainers tot en met coach betaald voetbal. Hij begeleidde zelf, als UEFA PRO docent, cursisten als Arne Slot, Danny Buijs en Kees van Wonderen. Op dit moment werkt Frans in het MBO onderwijs als docent en leerjaar coördinator. De Kat is Mastercoach NLP en is TFC Flow coach.

"Frans heeft ervaring en kennis van zaken. Ik houd van positief-kritische feedback in mijn ontwikkeling als trainer/coach. De werkwijze van Frans sluit hier naadloos op aan; hij verloor bij het geven van feedback nooit de empathie voor mij als persoon uit het oog. De feedback hebben mij aangezet tot nadenken en handelen om een betere trainer/coach te worden. En nog altijd helpen bepaalde, waardevolle woorden en zinnen mij op dagelijkse basis bij het maken van keuzes."

Kees van Wonderen – Hoofdtrainer Go Ahead Eagles en Assistent Bondscoach Nederlands elftal. O.a. speler geweest bij Feyenoord.

"Martijn is in zijn trainingen goed in staat om samen met de trainers de inzichten concreet toe te passen op het veld. Martijn neemt daarbij de coach, het team en de daarbij horende speelwijze als vertrekpunt. Hij deelt in eenvoudige en concrete taal de inzichten, laat de coaches zelf met oplossingen komen, maar draagt door zijn eigen trainer/coach achtergrond ook goede ideeën en oplossingen aan. Hij heeft hierin een goede balans en laat de trainers in hun waarde waardoor het erg prettig samenwerken is.”

Berber van der Berg – Sportpsycholoog en topsportbegeleider SC Heerenveen

"Je ervaart de theorie in oefeningen en er is veel interactie tijdens de bijeenkomsten over Flow. Het gaat vanzelf, dat maakt het zo leuk! Martijn creëert een mooie Flow ervaring tijdens zijn trainingen en workshops en kan het iedereen aanraden”

Stefan Luykx – Docent Ajax Academy en o.a. trainer Aberdeen en ADO Den Haag.

"In gesprek met Martijn merk je aan alles dat hij de materie echt doorgrond heeft. Het delen van inzichten en het tegen hem aanhouden van problematiek ervaar ik dan ook als zeer nuttig. Zijn invalshoek werkt verrijkend en verhelderend voor mij”

Robert van der Zwan – Trainer/Coach en ondernemer.  

‘Frans is betrouwbaar, initiatiefvol en prettig om mee samen te werken. Hij kan doortastend de vinger op de zere plek te leggen waarbij hij zijn communicatie prettig afstemt op de betrokkenen en hun positie. Frans doorgrondt anderen en wil vervolgens hun kracht versterken, waarbij de regie bij de ander blijft liggen.'

Miranda Siebel, onderwijsleider, community-manager

FAQ

Kan ik direct instromen voor deze opleiding?


Zeker, voor deze opleiding hoef je niet eerst de Flow Certificate cursus of de Flow Diploma opleiding gevolgd te hebben.

Een sterk punt van deze opleiding is dat alles praktisch gemaakt wordt voor jou als trainer/coach of leidingsgevende/manager. Het gaat om de toepassing bij jezelf en bij anderen in jouw rol als leider.

Wanneer is mijn inschrijving definitief?


Zodra de inschrijving en betaling binnen is, dan is de inschrijving definitief.

Is deze opleiding iets voor mij?


Heb jij nu alles wat nodig is om:
- Prestaties te optimaliseren
- Emoties te managen
- Weerbaarheid te vergroten
- Gefocust te blijven als je wordt afgeleid.
- Te presteren onder druk
- Uitzonderlijke beslissingen te nemen
- Constant hoge prestaties te behalen
- Onder druk te vertrouwen op jezelf en
- Te pieken op het juiste moment

Zo niet, dan is deze opleiding zeker iets voor jou.

Kan ik deze opleiding combineren met een full-time baan?


Absoluut. De meeste deelnemers werken full time. Als je je tijd goed indeelt kun je deze opleiding zeker volgen.

Moet ik elke dag oefenen?


Nee. We raden je echter wel aan om de flow vaardigheden die je tijdens de opleiding leert meteen in je dagelijks praktijk te integreren voor maximaal voordeel. Hoe meer je oefent en in praktijk toepast, hoe meer je bewustzijn groeit en hoe meer je vaardigheden zullen toenemen. Echter, dagelijkse deelname is niet verplicht.

Ontvang ik een certificaat?


Ja, je krijgt een certificaat. Deze opleiding biedt een uitgebreid curriculum en een diepgaande training die een certificaat verdient. Je kunt dit certificaat met trots toevoegen aan je CV. Het zal voor jou inhoud en geloofwaardigheid toevoegen.

Heb je andere vragen?


Mocht je nog vragen hebben neem dan contact met ons op. Wees alstublieft zo specifiek mogelijk met je vragen.

jouw Flow reis

1
Flow App
- Vind jouw Flow -
Leer online de nieuwste inzichten en flow skills die je helpen flow te vinden in je activiteiten.
Introductie cursus
2
Flow
Master
Ontdek jouw individuele voorkeuren naar flow en benut jouw volledige potentieel.
Leer alles over flow
3
Master Coach
in Flow
Leer op systematische wijze flow te creëren bij jezelf, anderen en in teams.
Word een Master Coach