Eén bron voor alles over flow. Bekijk onze Bibliotheek pagina hier

Ontmoet Martijn Leonard

Blogs

Ontmoet Martijn, Flow Coach bij de Flow Centre & Docent Action Types Academy. 

Door: Martin van Zaanen - Algemeen Dagblad (2020)

Flow is wat iedere sporter wil, of hij dat nu weet of niet. Flow is iets waar je, als je er even uit bent, nog binnen een wedstrijd in terug kan geraken. De Delftse voetbaltrainer Martijn Leonard weet er alles van en deelt die kennis waar mogelijk. Tot aan de opleiding Coach Betaald Voetbal aan toe.

In 2008 studeerde Delftenaar Martijn Leonard aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam cum laude af in ‘flow in sports’ bij Olympische sporters. Daar bleef het niet bij. Martijn Leonard: ,,Ik wil dat iedereen erover weet. Iedereen herkent het, alleen lijkt het voor velen ongrijpbaar. Maar flow is niet iets dat uit de lucht komt vallen. Het is iets waar je bewust naartoe kan werken en wat trainbaar is.”

Is het mogelijk om voetballers nog  tíjdens een wedstrijd terug te krijgen in flow?

,,Hoe vaak zie je het niet; één speler raakt, door welke reden dan ook, uit zijn concentratie en voert zijn taak niet meer uit, een teamgenoot ziet dit en gaat dat met de beste bedoelingen compenseren maar voert ook zijn taak niet meer uit, nummer drie ergert zich daar weer aan en gaat ook uit zijn taak spelen. Het domino-effect. Wedstrijden kunnen daardoor helemaal omslaan. Daar kun je je tegen wapenen. Door bijvoorbeeld drukvarianten aan de training toe te voegen, worden spelers zich ervan bewust dat ze uit balans raken en wat hiervan het effect is. Vervolgens geef je ze handvatten om de balans bij zichzelf en hun teamgenoten te herstellen.”

Wat is flow precies?

,,Als je na een snelle geslaagde combinatie of actie even niet meer weet hoe je dat deed, was dat vaak een moment van flow. Het gevoel van:  Hey, hoe kreeg ik dat voor elkaar? Op zo’n moment vinden ‘zien’ en ‘doen’ tegelijk plaats en is het trage denken even naar de achtergrond verdwenen. Je voert het gedachteloos uit en functioneert optimaal. Dit gebeurt tijdens trainingen of wedstrijden vaker dan je denkt, let er maar eens op.”

,,Je ziet het verschil vaak goed als een aanvaller alleen op de keeper afgaat. Gaat hij in de actie nadenken en redeneren, gaat het vaak fout, maar als hij direct handelt vanuit zijn waarneming, levert hij zijn beste prestatie. Als dat ‘zien’ en ‘doen’ samenkomen op een cruciaal moment, zoals Dirk Kuijt bij zijn tweede doelpunt met een kopbal uit een voorzet van Elia in Feyenoords kampioenswedstrijd in 2018, maakt dat flow extra mooi en memorabel.”  Het bijzondere van flow is dat het niet bijzonder is. ,,Flow is je natuurlijke staat, het is er altijd. Net als de zon er altijd is, maar je hem niet altijd kunt zien door de wolken ervoor.”

Ontmoet Martijn Leonard

Case Study

Ontmoet Martijn Leonard, toepassing van flow in voetbal

Ontmoet ook anderen

vind jouw flow

Ontvang 7 essentiële lessen in je inbox. Geniet vandaag nog van dezelfde training als wereldkampioenen.Afleiders

,,Omdat flow er altijd is, kun je het eigenlijk niet creëren, maar halen we ons er zelf steeds weer uit. Onder andere door ons denken, onze emoties en door mee te gaan in afleiders uit de omgeving. Veel sporters zijn zich hier niet bewust van, laat staan dat ze weten hoe dit te managen. Met als gevolg dat ze niet hun beste zelf laten zien. We hebben dit onlangs gezien bij de spelers van Ajax tegen Valencia en Getafe.”

Waar het hart vol van is, loopt de agenda van over. De flow-training die Martijn Leonard pas verzorgde voor de opleiding UEFA PRO/Coach Betaald Voetbal, met in deze lichting onder anderen John Heitinga en Dirk Kuijt, viel bij deelnemers en docenten in vruchtbare aarde. De nieuwste stap op het pad van Leonard is dat hij flow-trainingen gaat verzorgen bij de Bondscoaches van het Nederlands elftal van O-15 tot en met Jong Oranje en alle lichtingen daartussen plus de assistenten van het grote Nederlands elftal. Zijn ambitie: de beste flow-trainer/coach worden die hij kan zijn. Het is duidelijk; we hebben het laatste van Martijn Leonard nog niet gehoord.

Introductie in Flow

jouw Flow reis

1
Flow App
- Vind jouw Flow -
Leer online de nieuwste inzichten en flow skills die je helpen flow te vinden in je activiteiten.
Introductie cursus
2
Flow
Master
Ontdek jouw individuele voorkeuren naar flow en benut jouw volledige potentieel.
Leer alles over flow
3
Master Coach
in Flow
Leer op systematische wijze flow te creëren bij jezelf, anderen en in teams.
Word een Master Coach