Eén bron voor alles over flow. Bekijk onze Bibliotheek pagina hier

Wat Flow NIET is

Blogs

Er bestaan veel misvattingen over de flowervaring. Als je een verkeerd begrip hebt over flow, kun je onmogelijk weten of je nu wel of niet dichter bij de flowervaring komt.

Flow is de optimale staat van functioneren waarmee onze aangeboren talenten tot bloei komen. In flow ga je volledig op in je activiteit, waarbij je moeiteloosheid en een geweldig gevoel ervaart.

Bij het begrijpen van flow is het belangrijk op te merken dat Flow geen extase is, waarbij we ons geweldig voelen maar onszelf niet optimaal kunnen inzetten. Het gevoel dat je hebt bij extase kan zeker gelijkenissen vertonen met flow, zoals de vervorming van de tijd en de ervaring van egoloosheid. Echter, vaker wel dan niet staat dit gevoel haaks op het bewustzijn van de omringende voorwerpen en de naaste omgeving. Extase wordt vaak belichaamd door het verlies van zelfbeheersing (tot op zekere hoogte) en in deze mentale staat ben je niet in staat tot optimale handelingen, communicatie of besluitvorming.

Flow is niet de ervaring van totale absorptie die is opgewekt door hallucinogenen of stimulerende middelen.

Deze drugs kunnen helpen een toestand van gelukzaligheid te bereiken, de creativiteit te verhogen, en deuren in de geest te openen om opmerkelijke inzichten te onthullen. Ze kunnen ook energie geven en absoluut opwindend zijn, maar tegelijkertijd dempen ze andere zintuigen en functies die nodig zijn om optimaal te functioneren.

Iemand die onder invloed van deze drugs is, zou bijvoorbeeld niet in staat zijn een glas op te vangen dat van de tafel is gestoten. Evenmin zou hij complexe situaties kunnen aanpakken of direct optimale beslissingen kunnen nemen. De absorptie en opwinding die door drugs wordt ervaren zijn tevens vaak niet controleerbaar. En het gevoel van absorptie en opwinding ervaar je ongeacht de context. Hoewel deze exogene chemicaliën ons tijdelijk kunnen verlossen van de overheersende en bewuste 'monkey-mind', zullen deze kortstondige oplevingen ons alleen maar weer met beide benen op de grond zetten wanneer het brein en het lichaam zich herstellen van de cognitieve fragmentatie en de kunstmatige chemische invasie.

In tegenstelling tot deze ervaring geeft flow ons een gevoel van verrassing, creativiteit en fantasie. En het is duidelijk dat er geen gevaar bestaat dat we afhankelijk worden van de "drug" na herhaalde ervaringen met flow. Het is per slot van rekening onze natuurlijke staat.

Ontmoet Martijn Leonard

Case Study

Ontmoet Martijn Leonard, toepassing van flow in voetbal

Ontmoet ook anderen

vind jouw flow

Ontvang 7 essentiële lessen in je inbox. Geniet vandaag nog van dezelfde training als wereldkampioenen.

Wellicht heb je weleens gehoord van de opkomst van nootropica, ook wel smartdrugs genoemd. Wetenschappers proberen een neurochemische cocktail te bouwen dat zou moeten zorgen voor verbeterde cognitieve prestaties. Deze drugs zijn ontworpen om delen van onze hersenen te activeren die ons vermogen voor bepaalde specifieke cognitieve taken verhogen. Deze drugs blijkt echter ook niet gunstig te zijn in situaties die de inschakeling van andere hersengebieden vereisen, zoals empathie. En leiden niet noodzakelijkerwijs tot een optimaal fysiologisch functioneren. Kortom, ze versterken bepaalde vermogens ten koste van andere.

Hoewel veel van deze middelen zijn onderzocht om lichamelijke afhankelijkheid te voorkomen, is psychische afhankelijkheid onvermijdelijk. Elk supplement dat je neemt om je prestaties te verbeteren, zal je alleen maar het gevoel geven dat je tekortschiet als je het niet neemt. En dat je angstig wordt als je zonder moet presteren. Deze externe middelen zijn niet alleen minder effectief in termen van duurzame prestaties, maar ook onnodig als we in staat zijn om zelf vaardigheden ontwikkelen om onze innerlijke staat te veranderen.

Het ontwikkelen van een natuurlijke en duurzame methode voor het vinden van flow is van groot belang, zelfs voor de "korte-termijn denkers" die er zijn.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het integreren van flow in jouw activiteiten en leven, dan hebben wij een uitstekend team van deskundigen om je daarbij te helpen. Elk teamlid heeft zijn leven gewijd aan het begrijpen en overbrengen van de stappen naar flow bij anderen. Wij bieden een-op-een coaching en online cursussen aan die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke bevindingen. Sluit je aan bij onze flow community en word een Flow Seeker.

Think less, be more. 

Introductie in Flow

jouw Flow reis

1
Flow App
- Vind jouw Flow -
Leer online de nieuwste inzichten en flow skills die je helpen flow te vinden in je activiteiten.
Introductie cursus
2
Flow
Master
Ontdek jouw individuele voorkeuren naar flow en benut jouw volledige potentieel.
Leer alles over flow
3
Master Coach
in Flow
Leer op systematische wijze flow te creëren bij jezelf, anderen en in teams.
Word een Master Coach