Eén bron voor alles over flow. Bekijk onze Bibliotheek pagina hier

Het geheim achter topprestaties

Blogs

Vijfvoudig NBA-kampioen Kobe Bryant, die niet alleen bekend staat om zijn uitzonderlijke technische- en fysieke kwaliteiten in het basketbal. Maar ook om zijn excellente kwaliteit om te kunnen focussen heeft verschillende keren zijn flowervaringen gedeeld.

Zo zei hij: "Het is moeilijk te beschrijven. Je voelt je gewoon zo zelfverzekerd. Je staat met je voeten op de grond en je kijkt goed naar de basket. De bal gaat erin. Zelfs van de ballen die ik miste, dacht ik van dat ze erin gingen."

Vervolgens zei hij: "alles wordt één ruis" en "je bent niet bezig met je omgeving".

Als expert op het gebied van extreme focus en optimale mindset, was Kobe erin geslaagd om zijn vaardigheden te vergroten om Flow te bereiken. Het bracht hem vele topprestaties, die hij vaker behaalde dan zijn tegenstanders. Maar ook Kobe Bryant vond het weleens lastig om in de zone te blijven en gaf hij aan dat je “het in een seconde kunt verliezen".

In topsport zit het verschil tussen winnen en verliezen vaak in de capaciteiten van de sporter om fysiek en technisch maximaal te presteren onder immense druk op momenten dat dit nodig is. Op het hoogste niveau trainen sporters elke dag. Ze hebben toegang tot de nieuwste kennis en technologie. Dit zijn ongetwijfeld voordelen, maar het bepaalt niet of je kampioen wordt of niet.

De bepalende verschilmaker voor sportprestaties is vaak het vermogen om absoluut gefocust te geraken en te blijven. Dat je in staat bent om de mentale barrières tussen je kunnen en je uitvoering te beperken. En dat je je op je taak kunt blijven focussen op het moment dat diverse afleidingen je uitvoering te belemmeren.

Als je je op hol geslagen gedachten kunt managen en je aandacht volledig kunt richten op je taak, zullen je prestaties beter worden. Er is dan meer capaciteit voor je aandacht beschikbaar om beslissingen te nemen en vervolgens uit te voeren.

Tijdens een verhoogde staat van concentratie ga je volledig op in je activiteit, ervaar je moeiteloosheid in je bewegingen en een goed gevoel. Ongeacht het resultaat van je prestatie. Wanneer volledige aandacht en moeiteloosheid samen komen voelt dat zeer lonend en wordt de ervaring gedenkwaardig. Veel mensen noemen dit: ‘de zone'. De wetenschap noemt dit: ‘flow’.

Ontmoet Martijn Leonard

Case Study

Ontmoet Martijn Leonard, toepassing van flow in voetbal

Ontmoet ook anderen

vind jouw flow

Ontvang 7 essentiële lessen in je inbox. Geniet vandaag nog van dezelfde training als wereldkampioenen.

De flowervaring kun je fysiologisch op verschillende manieren in het lichaam zien. In flow zien we een interne synchroniciteit tussen lichaam en brein. In onze hersenen worden dan vitale gebieden die verantwoordelijk zijn voor aandacht- en cognitieve controle versterkt en gesynchroniseerd. Niet alleen worden dan functies die relevant zijn voor de taak versterkt, maar ook worden de hersengebieden die conflicten en twijfel veroorzaken, zoals: "Kan ik dit wel?" en "Wat zullen anderen wel niet van me denken?" steeds meer geremd. Deze interne harmonie resulteert in extreme focus en beperkte afleiding van onze innerlijke en uiterlijke critici. Hersengebieden die normaal gesproken geactiveerd worden, op het moment dat onze vaardigheden bedreigd worden, worden uitgeschakeld. Er kan dan nog meer energie en aandacht worden vrijgemaakt aan de taak die ons te doen staat.

Dat is nog niet alles. In flow kunnen we onder hoge druk steeds weer effectieve beslissingen nemen en vol vertrouwen presteren. Dit komt doordat de delen van de hersenen die onze cognitie emotioneel vertekenen en onze besluitvormingsprocessen negatief beïnvloedden, niet meer dezelfde invloed hebben. Dit maakt het brein vrij om helder te denken en sneller beslissingen te nemen.  

In wezen stelt Flow ons in staat onze gebruikelijke struikelblokken te omzeilen, waardoor al ons harde werken in het verleden en al onze voorafgaande trainingen ongestoord en zonder aarzeling kunnen reproduceren. Dit is een onmiskenbaar en zeer tastbaar voordeel in competitieve sporten. Vergelijk eens een F1-coureur die aarzelt in een bocht als gevolg van twijfel en emotionele beïnvloeding, in vergelijking met een coureur in Flow.

De voordelen van Flow op onze prestaties beperken zich niet alleen tot het moeiteloos repliceren van aangeleerd gedrag. In Flow vinden we vaak een andere versnelling of gebruiken we op een onverwachte en creatieve manier onze vaardigheden. Zodra onze mentale barrières vergrendeld zijn, gebruiken de hersenen op natuurlijke wijze het optimale hersengebied voor de taak, van moment tot moment, en worden de conflicterende delen van onze hersenen omzeild. De hersenen krijgen de vrijheid om het beste uit onze aangeboren talenten te halen, en het resultaat is dat onze besluitvaardigheid en ons prestatievermogen een enorme sprong voorwaarts maken.

Flow is de mentale staat die ervoor zorgt dat je het maximale uit jezelf kunt halen. Toch zien we nog te weinig dat sporters en coaches prioriteit geven aan flow. We hoeven alleen maar een rondje langs de velden en verschillende podia te maken, om een aantal angstige, gedemotiveerde, opgebrande en gefrustreerde sporters, artiesten en professionals te zien. Die voor hun herstel een klinisch psycholoog nodig hebben.

Wat ons betreft is het tijd om Flow de aandacht te geven die het verdient. Zodat we de kracht ervan kunnen gebruiken en in staat zijn te floreren op een manier die we nooit voor mogelijk hielden.

En we hebben allemaal wel eens Flow ervaren; of je nu als kind opging in een puzzel of verzonken was in een goed gesprek. Flow is onze natuurlijke staat die voor iedereen beschikbaar is. Het is een mentale staat die al tientallen jaren wetenschappelijk bestudeerd is vanuit verschillende invalshoeken.

Wanneer je doelbewust op zoek bent naar de innerlijke staat van topprestaties, is het ongelooflijk moeilijk om die te vinden en nog moeilijker om deze te behouden. Dit is de reden waarom de Flow Centre bestaat. Wij willen iedereen helpen om Flow in hun leven te vinden, te behouden en in terug te keren als het uit je vingers glipte.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het integreren van flow in jouw activiteiten en leven, dan hebben wij een uitstekend team van deskundigen om je daarbij te helpen. Elk teamlid heeft zijn leven gewijd aan het begrijpen en overbrengen van de stappen naar flow bij anderen. Wij bieden een-op-een coaching en online cursussen aan die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke bevindingen. Sluit je aan bij onze flow community en word een Flow Seeker.


Think less, be more.

Introductie in Flow

jouw Flow reis

1
Flow App
- Vind jouw Flow -
Leer online de nieuwste inzichten en flow skills die je helpen flow te vinden in je activiteiten.
Introductie cursus
2
Flow
Master
Ontdek jouw individuele voorkeuren naar flow en benut jouw volledige potentieel.
Leer alles over flow
3
Master Coach
in Flow
Leer op systematische wijze flow te creëren bij jezelf, anderen en in teams.
Word een Master Coach